Uitspraak · Socialezekerheidsrecht
Centrale Raad van Beroep, 21 maart 2006
ECLI:NL:CRVB:2006:AV8690Zaaknummer 05-24 WWB
- Instantie
- Centrale Raad van Beroep
- Datum uitspraak
- 21 maart 2006
- Publicatiedatum
- 4 april 2013
- Zaaknummer
- 05-24 WWB
- Rechtsgebied
- Bestuursrecht, Bestuursrecht, Socialezekerheidsrecht
- Procedure
- Hoger beroep
- Zittingsplaats
- Utrecht
- Soort
- Uitspraak
Inhoudsindicatie
Ingangsdatum bijstandsuitkering. Geen terugwerkende kracht. Geen sprake van bijzondere omstandigheden.
III. BESLISSING
De Centrale Raad van Beroep,
Recht doende:
Bevestigt de aangevallen uitspraak;
Wijst het verzoek om een veroordeling tot schadevergoeding af.
Aldus gewezen door mr. Th.C. van Sloten als voorzitter en mr. A.B.J. van der Ham en mr. H.J. de Mooij als leden, in tegenwoordigheid van mr. A.H. Polderman-Eelderink als griffier, en uitgesproken in het openbaar op 21 maart 2006.
(get) Th.C. van Sloten.
(get) A.H. Polderman-Eelderink.
Volledige tekst
Inhoud van de uitspraak
05/24 WWB
U I T S P R A A K
in het geding tussen:
[appellant], wonende te [woonplaats], appellant,
en
het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Wageningen, gedaagde.
I. ONTSTAAN EN LOOP VAN HET GEDING
Appellant heeft hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak van de rechtbank Arnhem van 9 december 2004, reg.nr. 04/1622.
Gedaagde heeft een verweerschrift ingediend.
Appellant heeft nadere stukken aan de Raad gezonden.
Het geding is behandeld ter zitting van 7 februari 2006, waar appellant niet is verschenen en waar gedaagde zich heeft laten vertegenwoordigen door drs. A.M.J. Borgart, mr. M.M.A. Rijnders en mr. H.J. Hoogland, allen werkzaam bij de gemeente Wageningen.
II. MOTIVERING
De Raad gaat uit van de volgende in dit geding van belang zijnde feiten en omstandigheden.
Appellant heeft zich op 27 februari 2004 gemeld bij de Centrale organisatie werk en inkomen (hierna: de CWI) met het verzoek om bijstand van de gemeente Wageningen. Op het formulier “Aanvraag en inlichtingen WWB” heeft appellant vraag 1.4. luidende: “Wilt u de uitkering in laten gaan op een andere datum dan uw eerste melding CWI ?” ontkennend beantwoord.
Bij besluit van 24 maart 2004 heeft gedaagde appellant met ingang van 27 februari 2004 een uitkering ingevolge de Wet werk en bijstand (WWB) toegekend.
Appellant heeft tegen de in het besluit van 24 maart 2004 vastgestelde ingangsdatum bezwaar gemaakt en gedaagde verzocht hem met ingang van 28 januari 2004 bijstand toe te kennen. Daarbij heeft appellant aangegeven dat hij is verhuisd van ’s-Gravenhage naar Wageningen en dat de gemeente ’s-Gravenhage zijn bijstandsuitkering over februari 2004 niet meer heeft uitbetaald
Bij besluit van 13 mei 2004 heeft gedaagde het bezwaar van appellant tegen het besluit van 24 maart 2004 ongegrond verklaard.
Bij de aangevallen uitspraak heeft de rechtbank het beroep tegen het besluit van 13 mei 2004 ongegrond verklaard.
Appellant heeft zich in hoger beroep gemotiveerd tegen deze uitspraak gekeerd.
De Raad komt tot de volgende beoordeling.
In artikel 41, eerste lid, van de WWB is de hoofdregel opgenomen dat een aanvraag om algemene bijstand bij de CWI wordt ingediend en dat deze na overdracht verder door het college van burgemeester en wethouders wordt behandeld. In de drie volgende leden van het artikel zijn voorts uitzonderingen op de hoofdregel (tweede lid) en afwijkingsmogelijkheden (derde en vierde lid) vermeld.
In artikel 44, eerste lid, van de WWB is geregeld dat de bijstand wordt toegekend vanaf de dag van melding, tenzij op die dag nog geen recht op bijstand bestaat. Het tweede lid bepaalt voorts wanneer van een melding bij de CWI of bij burgemeester en wethouders kan worden gesproken, terwijl het derde lid de mogelijkheid biedt om bij verwijtbaar latere indiening van de aanvraag de aanvraagdatum als ingangsdatum te nemen om te voorkomen dat er teveel tijd verstrijkt tussen de melding en de aanvraag.
Naar vaste rechtspraak van de Raad inzake de toepassing van de artikelen 67, 63a en 68a van de Algemene bijstandswet (Abw) wordt in beginsel geen bijstand verleend over een periode voorafgaand aan de datum waarop de melding bij de CWI heeft plaatsgevonden, dan wel in voorkomende gevallen de bijstandsaanvraag is ingediend (onder meer CRvB
8 maart 2005, LJN AT0209). Van dit uitgangspunt kan worden afgeweken indien bijzondere omstandigheden dat rechtvaardigen.
Nu de artikelen 41, 43, en 44 van de WWB in essentie niet anders luiden dan de artikelen 67, 63a en 68a van de Abw, en niet is gebleken dat de wetgever heeft beoogd ter zake een andere regeling te treffen, is de Raad van oordeel dat de rechtspraak inzake de toepassing van de artikelen 67, 63a en 68a van de Abw haar gelding blijft behouden onder de WWB.
Het geschil spitst zich toe op de vraag of gedaagde in de door appellant aangevoerde omstandigheden aanleiding had moeten vinden hem met ingang van 28 januari 2004 - en derhalve met terugwerkende kracht - bijstand toe te kennen.
Naar het oordeel van de Raad dient deze vraag ontkennend te worden beantwoord. Appellant heeft ter zitting van de rechtbank aangegeven dat hij eind januari 2004 van ’s-Gravenhage naar Wageningen is verhuisd. Het is de Raad niet gebleken dat appellant zich niet eerder dan op 27 februari 2004 bij de CWI had kunnen melden. Dat er wellicht eerder informatief contact tussen appellant en ambtenaren van de gemeente Wageningen is geweest doet hieraan niet af. Overigens heeft appellant op zijn aanvraagformulier uitdrukkelijk aangegeven dat hij bijstand aanvraagt met ingang van de datum waarop hij zich bij de CWI heeft gemeld. Ook het enkele feit dat de gemeente ’s-Gravenhage - wegens onduidelijkheid omtrent de verblijfplaats van appellant - aanleiding heeft gezien het recht op bijstand van appellant met ingang van 1 februari 2004 te beëindigen, heeft niet tot gevolg dat gedaagde bijzondere omstandigheden dient aan te nemen.
Het voorgaande leidt de Raad tot de slotsom dat gedaagde de ingangsdatum op goede gronden op 27 februari 2004 heeft gesteld.
De aangevallen uitspraak komt derhalve voor bevestiging in aanmerking.
Gelet op het voorgaande kan van de door appellant verzochte veroordeling van gedaagde tot schadevergoeding geen sprake zijn.
De Raad ziet ten slotte geen aanleiding voor een veroordeling in de proceskosten.
III. BESLISSING
De Centrale Raad van Beroep,
Recht doende:
Bevestigt de aangevallen uitspraak;
Wijst het verzoek om een veroordeling tot schadevergoeding af.
Aldus gewezen door mr. Th.C. van Sloten als voorzitter en mr. A.B.J. van der Ham en mr. H.J. de Mooij als leden, in tegenwoordigheid van mr. A.H. Polderman-Eelderink als griffier, en uitgesproken in het openbaar op 21 maart 2006.
(get) Th.C. van Sloten.
(get) A.H. Polderman-Eelderink.
Wetsartikelen in deze uitspraak
Aangehaald in
- ECLI:NL:CRVB:2023:361 Centrale Raad van Beroep, 27 februari 2023 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2022:2102 Centrale Raad van Beroep, 20 september 2022 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2022:1096 Centrale Raad van Beroep, 16 mei 2022 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2022:680 Centrale Raad van Beroep, 22 maart 2022 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2021:3242 Centrale Raad van Beroep, 21 december 2021 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2021:2348 Centrale Raad van Beroep, 21 september 2021 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2021:2172 Centrale Raad van Beroep, 31 augustus 2021 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2021:2179 Centrale Raad van Beroep, 31 augustus 2021 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2021:1990 Centrale Raad van Beroep, 10 augustus 2021 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2021:1647 Centrale Raad van Beroep, 6 juli 2021 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2021:1652 Centrale Raad van Beroep, 6 juli 2021 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2021:1084 Centrale Raad van Beroep, 11 mei 2021 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2021:814 Centrale Raad van Beroep, 13 april 2021 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2021:386 Centrale Raad van Beroep, 23 februari 2021 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2020:2972 Centrale Raad van Beroep, 17 november 2020 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2020:2835 Centrale Raad van Beroep, 10 november 2020 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2020:2804 Centrale Raad van Beroep, 3 november 2020 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2020:2528 Centrale Raad van Beroep, 20 oktober 2020 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2020:2586 Centrale Raad van Beroep, 20 oktober 2020 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2020:2323 Centrale Raad van Beroep, 29 september 2020 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2020:2325 Centrale Raad van Beroep, 29 september 2020 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2020:2040 Centrale Raad van Beroep, 25 augustus 2020 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2020:1967 Centrale Raad van Beroep, 18 augustus 2020 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2020:1807 Centrale Raad van Beroep, 11 augustus 2020 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2020:1966 Centrale Raad van Beroep, 11 augustus 2020 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2020:1242 Centrale Raad van Beroep, 9 juni 2020 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:RBZWB:2020:1870 Rechtbank Zeeland-West-Brabant, 17 april 2020 (bestuursprocesrecht)
- ECLI:NL:RBZWB:2020:1442 Rechtbank Zeeland-West-Brabant, 26 maart 2020 (bestuursrecht)
- ECLI:NL:RBDHA:2020:3662 Rechtbank Den Haag, 24 maart 2020 (bestuursrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2020:73 Centrale Raad van Beroep, 14 januari 2020 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2019:4312 Centrale Raad van Beroep, 18 december 2019 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2019:4162 Centrale Raad van Beroep, 17 december 2019 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2019:3538 Centrale Raad van Beroep, 12 november 2019 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2019:3306 Centrale Raad van Beroep, 21 oktober 2019 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2019:2798 Centrale Raad van Beroep, 20 augustus 2019 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2019:2399 Centrale Raad van Beroep, 23 juli 2019 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2019:2171 Centrale Raad van Beroep, 2 juli 2019 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2019:1778 Centrale Raad van Beroep, 28 mei 2019 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2019:1080 Centrale Raad van Beroep, 12 maart 2019 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2019:917 Centrale Raad van Beroep, 19 februari 2019 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2019:427 Centrale Raad van Beroep, 15 januari 2019 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2019:39 Centrale Raad van Beroep, 8 januari 2019 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2018:3808 Centrale Raad van Beroep, 27 november 2018 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2018:3449 Centrale Raad van Beroep, 30 oktober 2018 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2018:3264 Centrale Raad van Beroep, 16 oktober 2018 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2018:3459 Centrale Raad van Beroep, 16 oktober 2018 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2018:2637 Centrale Raad van Beroep, 21 augustus 2018 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2018:2406 Centrale Raad van Beroep, 7 augustus 2018 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2018:2407 Centrale Raad van Beroep, 24 juli 2018 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2018:2419 Centrale Raad van Beroep, 24 juli 2018 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2018:1984 Centrale Raad van Beroep, 3 juli 2018 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2018:1874 Centrale Raad van Beroep, 26 juni 2018 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2018:1378 Centrale Raad van Beroep, 8 mei 2018 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2018:1191 Centrale Raad van Beroep, 17 april 2018 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2018:377 Centrale Raad van Beroep, 30 januari 2018 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2017:4339 Centrale Raad van Beroep, 19 december 2017 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2017:4344 Centrale Raad van Beroep, 5 december 2017 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2017:3600 Centrale Raad van Beroep, 10 oktober 2017 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2017:3122 Centrale Raad van Beroep, 12 september 2017 (socialezekerheidsrecht)
- ECLI:NL:CRVB:2017:2808 Centrale Raad van Beroep, 15 augustus 2017 (socialezekerheidsrecht)
Gepseudonimiseerd gepubliceerd door de Rechtspraak (open data, publiek domein). Bron: uitspraken.rechtspraak.nl. Dit is geen juridisch advies.