Uitspraak · Socialezekerheidsrecht

Rechtbank Zeeland-West-Brabant, 29 augustus 2023

ECLI:NL:RBZWB:2023:7080Zaaknummer AWB- 22_5832

Instantie
Rechtbank Zeeland-West-Brabant
Datum uitspraak
29 augustus 2023
Publicatiedatum
29 november 2023
Zaaknummer
AWB- 22_5832
Rechtsgebied
Bestuursrecht, Socialezekerheidsrecht
Procedure
Eerste aanleg - enkelvoudig
Zittingsplaats
Breda
Soort
Uitspraak

Inhoudsindicatie

Overgang loongerelateerde WGA-uitkering in een WGA-vervolguitkering. Zorgvuldig onderzoek. Medische situatie voldoende onderkend.

De uitspraak is verzonden op

en zal binnen een week na deze datum openbaar gemaakt worden door publicatie op rechtspraak.nl.

Informatie over hoger beroep

Een partij die het niet eens is met deze uitspraak, kan een hogerberoepschrift sturen naar de Centrale Raad van Beroep waarin wordt uitgelegd waarom deze partij het niet eens is met deze uitspraak. Het hogerberoepschrift moet worden ingediend binnen zes weken na de dag waarop deze uitspraak is verzonden. Kan de indiener de behandeling van het hoger beroep niet afwachten, omdat de zaak spoed heeft, dan kan de indiener de voorzieningenrechter van de Centrale Raad van Beroep vragen om een voorlopige voorziening (een tijdelijke maatregel) te treffen.

Volledige tekst

Inhoud van de uitspraak
  1. Inleiding
  2. Wat ging aan deze procedure vooraf
  3. Wat vindt het UWV
  4. Wat vindt eiseres
  5. Wat vindt de rechtbank
  6. Conclusie en gevolgen
  7. Beslissing
  8. Informatie over hoger beroep

RECHTBANK ZEELAND-WEST-BRABANT

Inloopteam bestuursrecht

zaaknummer: BRE 22/5832

uitspraak van de enkelvoudige kamer in de zaak tussen

[eiseres], uit [plaats], eiseres,

en

de Raad van bestuur van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (hierna: het UWV), verweerder

(gemachtigde: [gemachtigde]).

Inleiding

Met het besluit van 30 juni 2022 heeft het UWV bepaald dat de loongerelateerde WGA[_cd3190ff-4baf-48a8-bf61-1f074e6d9fed]-uitkering van eiseres per 28 augustus 2022 overgaat in een WGA-vervolguitkering. Aan dit besluit ligt geen medisch of arbeidskundig onderzoek ten grondslag. Het arbeidsongeschiktheidspercentage van 42,81%, dat is vastgesteld bij de toekenning van de loongerelateerde WGA-uitkering, is dan ook blijven gelden.

De werkgever van eiseres heeft hiertegen bezwaar gemaakt en het UWV verzocht alsnog verzekeringsgeneeskundig en arbeidskundig onderzoek te verrichten. Nadat het UWV dat verzoek gehonoreerd heeft is het arbeidsongeschiktheidspercentage van eiseres in de beslissing op bezwaar vastgesteld op 41,73%.

In deze uitspraak beoordeelt de rechtbank het beroep van eiseres tegen deze beslissing op bezwaar (het bestreden besluit) van 3 november 2022.

Met stilzwijgende toestemming van partijen is een zitting achterwege gebleven. De rechtbank heeft het onderzoek gesloten.

Wat ging aan deze procedure vooraf

1. Eiseres ontving sinds 28 augustus 2020 een loongerelateerde WGA-uitkering, waarbij het arbeidsongeschiktheidspercentage is vastgesteld op 42,81%. Vervolgens heeft het UWV de besluiten genomen die in de inleiding zijn genoemd.

Wat vindt het UWV

2. Het UWV vindt dat eiseres op 28 augustus 2022 voor 41,73% arbeidsongeschikt is.

3. Het UWV heeft de medische grondslag van het bestreden besluit gebaseerd op het rapport van een verzekeringsarts van 1 september 2022. De medische belastbaarheid van eiseres is opgenomen in de Functionele Mogelijkhedenlijst (FML) van 31 augustus 2022.

4. Het UWV heeft de arbeidskundige grondslag van het bestreden besluit gebaseerd op het rapport van een arbeidsdeskundige van 30 september 2022.

Wat vindt eiseres

5. Eiseres is het niet eens met het UWV. Zij vindt dat het arbeidsongeschiktheidspercentage vanwege medische redenen hoger moet worden vastgesteld.

Wat vindt de rechtbank

6. De vraag is of het UWV terecht stelt dat eiseres 41,73% arbeidsongeschikt is. Belangrijk punt is dat het gaat om de medische toestand van eiseres op 28 augustus 2022 en de vraag welke beperkingen daaruit volgen.

7. De rechtbank vindt dat het UWV terecht heeft beslist dat eiseres op 28 augustus 2022 voor 41,73% arbeidsongeschikt is. Hierna legt de rechtbank uit hoe zij tot dit oordeel komt en welke gevolgen dit oordeel heeft.

Medische grondslag van het bestreden besluit

Het onderzoek

8. De rechtbank is van oordeel dat het medisch onderzoek zorgvuldig is verricht. De verzekeringsarts heeft kennis genomen van het dossier en eiseres gezien en onderzocht op een spreekuur. De rechtbank vindt ook dat de verzekeringsarts op een zorgvuldige en duidelijke manier alle naar voren gebrachte klachten heeft betrokken bij de medische beoordeling. De rechtbank ziet geen reden om aan te nemen dat de verzekeringsarts aspecten van de medische situatie van eiseres heeft gemist.

De beoordeling van de belastbaarheid

9. De rechtbank is verder van oordeel dat de verzekeringsarts de medische belastbaarheid van eiseres op 28 augustus 2022 in het rapport op inhoudelijk overtuigende wijze en zonder tegenstrijdigheden heeft gemotiveerd.

10. Omdat eiseres haar standpunt niet met medische informatie heeft onderbouwd, ziet de rechtbank geen aanleiding te twijfelen aan de medische belastbaarheid van eiseres zoals de verzekeringsarts die heeft vastgesteld.

11. In de verzekeringsgeneeskundige beoordeling kan niet uitsluitend worden afgegaan op hoe eiseres haar klachten zelf ervaart. In de systematiek van de arbeidsongeschiktheidsbeoordeling zijn niet de ervaren klachten of de diagnose doorslaggevend, maar de mate waarin beperkingen ten aanzien van het verrichten van arbeid als gevolg van die klachten objectief medisch kunnen worden onderbouwd. Zonder afbreuk te willen doen aan de door eiseres ervaren impact van haar klachten op het dagelijks leven, merkt de rechtbank op dat er geen medisch objectieve onderbouwing is voor verdergaande beperkingen op 28 augustus 2022.

12. De rechtbank vindt dat het UWV terecht heeft geoordeeld dat eiseres op 28 augustus 2022 in staat moet worden geacht arbeid te verrichten als daarbij rekening wordt gehouden met de beperkingen die de verzekeringsarts heeft vastgesteld.

Arbeidskundige grondslag van het bestreden besluit

13. Uitgaande van de juistheid van de medische beperkingen die bij eiseres zijn vastgesteld, ziet de rechtbank in wat eiseres heeft aangevoerd geen reden om de geschiktheid van de geduide functies in twijfel te trekken.

Conclusie en gevolgen

14. Het UWV heeft terecht bepaald dat eiseres op 28 augustus 2022 voor 41,73% arbeidsongeschikt is.

15. Het beroep van eiseres is ongegrond. Dit betekent dat zij geen gelijk krijgt. Omdat eiseres in beroep geen gelijk krijgt, worden de door haar gemaakte proceskosten en het betaalde griffierecht niet vergoed.

Beslissing

De rechtbank verklaart het beroep ongegrond.

Deze uitspraak is gedaan op 29 augustus 2023 door mr. M.A. Broekhuis, rechter, in aanwezigheid van mr. C.J. Kroon, griffier.

griffierrechter

De uitspraak is verzonden op

en zal binnen een week na deze datum openbaar gemaakt worden door publicatie op rechtspraak.nl.

Informatie over hoger beroep

Een partij die het niet eens is met deze uitspraak, kan een hogerberoepschrift sturen naar de Centrale Raad van Beroep waarin wordt uitgelegd waarom deze partij het niet eens is met deze uitspraak. Het hogerberoepschrift moet worden ingediend binnen zes weken na de dag waarop deze uitspraak is verzonden. Kan de indiener de behandeling van het hoger beroep niet afwachten, omdat de zaak spoed heeft, dan kan de indiener de voorzieningenrechter van de Centrale Raad van Beroep vragen om een voorlopige voorziening (een tijdelijke maatregel) te treffen.

Gepseudonimiseerd gepubliceerd door de Rechtspraak (open data, publiek domein). Bron: uitspraken.rechtspraak.nl. Dit is geen juridisch advies.