Uitspraak · Bestuursrecht

Rechtbank Midden-Nederland, 14 november 2024

ECLI:NL:RBMNE:2024:6294Zaaknummer UTR 23/4527

Instantie
Rechtbank Midden-Nederland
Datum uitspraak
14 november 2024
Publicatiedatum
29 november 2024
Zaaknummer
UTR 23/4527
Rechtsgebied
Bestuursrecht
Procedure
Eerste aanleg - enkelvoudig
Zittingsplaats
Utrecht
Soort
Uitspraak

Inhoudsindicatie

Proceskostenveroordeling na ingetrokken beroep omdat het bestreden besluit is ingetrokken.

Beslissing

De rechtbank veroordeelt Dienst Toeslagen tot betaling van € 875,- aan proceskosten aan de gemachtigde van verzoekster.

Deze uitspraak is gedaan door mr. M.I. van Meel, rechter, in aanwezigheid van mr. K.E. Pruntel, griffier. De uitspraak is uitgesproken in het openbaar op 14 november 2024.

griffierrechter

Een afschrift van deze uitspraak is verzonden aan partijen op:

Informatie over verzet

Als partijen het niet eens zijn met deze uitspraak, kunnen zij een verzetschrift sturen naar de rechtbank waarin zij uitleggen waarom zij het niet eens zijn met deze uitspraak. Het verzetschrift moet worden ingediend binnen zes weken na de dag waarop deze uitspraak is verzonden. Als partijen graag een zitting willen om het verzetschrift toe te lichten, moeten zij dit in het verzetschrift vermelden.

Volledige tekst

Inhoud van de uitspraak
  1. [verzoekster] , uit [plaats 1] , verzoekster
  2. Dienst Toeslagen, kantoor [plaats 2]
  3. Inleiding
  4. Beoordeling door de rechtbank
  5. Beslissing
  6. Informatie over verzet

RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND

Bestuursrecht

zaaknummer: UTR 23/4527

uitspraak van de enkelvoudige kamer van 14 november 2024 in de zaak tussen

[verzoekster] , uit [plaats 1] , verzoekster

(gemachtigde: mr. R. Grijpstra),

en

Dienst Toeslagen, kantoor [plaats 2]

(gemachtigde: mr. [gemachtigde] ).

Inleiding

1. In deze uitspraak beoordeelt de rechtbank het verzoek van verzoekster om een veroordeling van Dienst Toeslagen in de proceskosten. Verzoekster heeft dit verzoek gedaan bij de intrekking van haar beroep tegen het besluit van Dienst Toeslagen van 9 augustus 2023 (het bestreden besluit). Zij heeft het beroep ingetrokken omdat Dienst Toeslagen op 30 augustus 2024 dit besluit heeft ingetrokken.

1.1.

De rechtbank heeft Dienst Toeslagen in de gelegenheid gesteld te reageren op het verzoek om veroordeling in de proceskosten. Dienst Toeslagen heeft de rechtbank meegedeeld dat hij zal overgaan tot vergoeding van de proceskosten.

1.2.

De rechtbank doet zonder zitting uitspraak op het verzoek om proceskostenveroordeling.[_51a62918-92ad-4e02-89ec-c453f79b3157]

Beoordeling door de rechtbank

2. De rechtbank wijst het verzoek om proceskostenveroordeling toe. Zij legt hierna uit hoe zij tot dit oordeel komt.

Wanneer wordt een bestuursorgaan in de proceskosten veroordeeld?

3. Als een beroep wordt ingetrokken omdat het bestuursorgaan geheel of gedeeltelijk aan de indiener van het beroepschrift is tegemoetgekomen, kan de bestuursrechter op verzoek van de indiener dat bestuursorgaan bij afzonderlijke uitspraak veroordelen in de proceskosten.[_b81a56d6-d290-46c8-8aa1-158772e2616b]

Is Dienst Toeslagen aan verzoekster tegemoetgekomen?

4. De rechtbank moet dus beoordelen of Dienst Toeslagen geheel of gedeeltelijk aan verzoekster is tegemoetgekomen.

4.1.

Op 14 september 2023 heeft verzoekster beroep ingesteld tegen het bestreden besluit waarin het bezwaar van verzoekster ongegrond is verklaard. Dienst Toeslagen heeft op 30 augustus 2024 het bestreden besluit ingetrokken. Hiermee is Dienst Toeslagen tegemoetgekomen aan het beroep van verzoekster.

Welk bedrag aan proceskosten moet Dienst Toeslagen aan verzoekster vergoeden?

5. De rechtbank wijst het verzoek als kennelijk gegrond toe. Verzoekster krijgt een vergoeding van haar proceskosten. Dienst Toeslagen heeft in de brief van 8 november 2024 ook laten weten deze vergoeding te zullen betalen. Deze vergoeding bedraagt € 875,- omdat de gemachtigde van verzoekster een beroepschrift heeft ingediend. Verder zijn er geen kosten gemaakt die vergoed kunnen worden. Omdat aan verzoekster een toevoeging is verleend, moet Dienst Toeslagen deze vergoeding betalen aan de gemachtigde.

Krijgt verzoekster een vergoeding van het griffierecht?

6. De rechtbank wijst erop dat Dienst Toeslagen verplicht is het door verzoekster betaalde griffierecht van € 50,- te vergoeden.[_a79464fc-3395-47be-8957-5b40511bc3e0]Verzoekster moet zich hiervoor dan ook tot Dienst Toeslagen wenden.

Beslissing

De rechtbank veroordeelt Dienst Toeslagen tot betaling van € 875,- aan proceskosten aan de gemachtigde van verzoekster.

Deze uitspraak is gedaan door mr. M.I. van Meel, rechter, in aanwezigheid van mr. K.E. Pruntel, griffier. De uitspraak is uitgesproken in het openbaar op 14 november 2024.

griffierrechter

Een afschrift van deze uitspraak is verzonden aan partijen op:

Informatie over verzet

Als partijen het niet eens zijn met deze uitspraak, kunnen zij een verzetschrift sturen naar de rechtbank waarin zij uitleggen waarom zij het niet eens zijn met deze uitspraak. Het verzetschrift moet worden ingediend binnen zes weken na de dag waarop deze uitspraak is verzonden. Als partijen graag een zitting willen om het verzetschrift toe te lichten, moeten zij dit in het verzetschrift vermelden.

Gepseudonimiseerd gepubliceerd door de Rechtspraak (open data, publiek domein). Bron: uitspraken.rechtspraak.nl. Dit is geen juridisch advies.