Uitspraak · Socialezekerheidsrecht

Centrale Raad van Beroep, 27 maart 2009

ECLI:NL:CRVB:2009:BH9310Zaaknummer 08-1140 WSF

Instantie
Centrale Raad van Beroep
Datum uitspraak
27 maart 2009
Publicatiedatum
5 april 2013
Zaaknummer
08-1140 WSF
Rechtsgebied
Bestuursrecht, Bestuursrecht, Socialezekerheidsrecht
Procedure
Hoger beroep
Zittingsplaats
Utrecht
Soort
Uitspraak

Inhoudsindicatie

Weigering studiefinanciering. Betrokkene kon pas vanaf juli 2007 in aanmerking komen voor studiefinanciering. Nu betrokkene in juli en augustus 2007 zich niet heeft ingeschreven gestaan bij een onderwijsinstelling heeft hij geen recht op studiefinanciering. Vanaf september 2007 heeft hij evenmin recht op studiefinanciering omdat hij op 28 augustus 2007 de leeftijd van 30 jaar heeft bereikt.

III. BESLISSING

De Centrale Raad van Beroep,

Recht doende:

Bevestigt de aangevallen uitspraak.

Deze uitspraak is gedaan door G. van der Wiel als voorzitter en J. Brand en I.M.J. Hilhorst-Hagen als leden. De beslissing is, in tegenwoordigheid van A.C.A. Wit als griffier, uitgesproken in het openbaar op 27 maart 2009.

(get.) G. van der Wiel.

(get.) A.C.A. Wit.

TM

Volledige tekst

Inhoud van de uitspraak
  1. I. PROCESVERLOOP
  2. II. OVERWEGINGEN
  3. III. BESLISSING

08/1140 WSF

Centrale Raad van Beroep

Meervoudige kamer

U I T S P R A A K

op het hoger beroep van:

[Naam appellant], wonende te [woonplaats] (hierna: appellant),

tegen de uitspraak van de rechtbank Groningen van 14 februari 2008, 08/65 en 08/127 (hierna: aangevallen uitspraak),

in het geding tussen:

appellant

en

de hoofddirectie van de Informatie Beheer Groep (hierna: IB-Groep).

Datum uitspraak: 27 maart 2009

I. PROCESVERLOOP

Namens appellant heeft mr. B. van Dijk, advocaat te Groningen, hoger beroep ingesteld. De IB-Groep heeft een verweerschrift ingediend.

Het onderzoek ter zitting heeft plaatsgevonden op 13 februari 2009.

Appellant is verschenen in persoon, bijgestaan door mr. Van Dijk. De IB-Groep was vertegenwoordigd door mr. G.J.M. Naber.

II. OVERWEGINGEN

1. Bij de aangevallen uitspraak heeft de rechtbank het beroep van appellant tegen het besluit van de IB-Groep van 1 februari 2008, waarbij de IB-Groep haar besluit tot weigering van studiefinanciering heeft gehandhaafd, ongegrond verklaard. De rechtbank heeft daartoe overwogen dat appellant pas vanaf juli 2007 in aanmerking kan komen voor studiefinanciering. Nu appellant in juli en augustus 2007 niet heeft ingeschreven gestaan bij een onderwijsinstelling heeft hij geen recht op studiefinanciering. Vanaf september 2007 heeft hij evenmin recht op studiefinanciering omdat hij op 28 augustus 2007 de leeftijd van 30 jaar heeft bereikt.

2. Appellant heeft zich hier niet mee kunnen verenigen.

3.1. De Raad overweegt als volgt.

3.2. Hetgeen appellant in hoger beroep heeft aangevoerd vormt in essentie een herhaling van hetgeen hij in bezwaar en beroep naar voren heeft gebracht. De Raad ziet geen reden anders over deze punten te oordelen dan de rechtbank bij de aangevallen uitspraak heeft gedaan en sluit zich aan bij de overwegingen van de rechtbank. De Raad voegt daar nog het volgende aan toe.

3.3. Het beroep van appellant op artikel 3:4, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht, inhoudende dat de IB-Groep bij haar beoordeling had moeten betrekken dat appellant slechts twee dagen voor 1 september 2007 30 jaar is geworden, faalt, reeds omdat de IB-Groep op grond van artikel 2.3, derde lid, van de Wet studiefinanciering 2000 (WSF 2000) verplicht is studiefinanciering te weigeren aan een studerende die de leeftijd van 30 jaar heeft bereikt.

3.4. Uit het vorenstaande volgt dat het hoger beroep niet slaagt.

4. Voor een proceskostenveroordeling bestaat geen aanleiding.

III. BESLISSING

De Centrale Raad van Beroep,

Recht doende:

Bevestigt de aangevallen uitspraak.

Deze uitspraak is gedaan door G. van der Wiel als voorzitter en J. Brand en I.M.J. Hilhorst-Hagen als leden. De beslissing is, in tegenwoordigheid van A.C.A. Wit als griffier, uitgesproken in het openbaar op 27 maart 2009.

(get.) G. van der Wiel.

(get.) A.C.A. Wit.

TM

Wetsartikelen in deze uitspraak

Gepseudonimiseerd gepubliceerd door de Rechtspraak (open data, publiek domein). Bron: uitspraken.rechtspraak.nl. Dit is geen juridisch advies.